Saçlarim Neden Dökülüyor?

Saçlarim Neden Dökülüyor?

Saçlarim Neden Dökülüyor?

Saç neredeyse her kültürde bir güzellik isareti olarak kabul edilir. Bayanlar için ise uzun saçlar saglik ve güzellik göstergesi sayilir.

Saç dökülmesi herkeste yasanabilen bir durumdur. Günde 50-100 saç telinin dökülmesi normal sayilir ancak saç dökülmesi ciddi boyutlara vardiginda soruna dönüsebilir. Bu yeni çikan saçlar nedeniyle genellikle fark edilmez. Saç dökülmesi, yeni saç dökülen saçin yerini almadiginda ortaya çikar.

Saç dökülmesi, özsaygi ve özgüven azalmasi, sosyal etkilesimler üzerinde olumsuz etkilere neden olmasi gibi önemli negatif psikolojik etkileri olan bir hastaliktir. Yapilan bir çalismada Kadinlarin % 52'si ve erkeklerin% 28'i alopesi nedeniyle çok üzgün-olaganüstü üzgün oldugunu bildirmistir.

Saç dökülmesi aniden olusabilir, geçici veya kalici olabilir. Nedenleri ise genetik, stres, çevre kirliligi, beslenme yetersizlikleri, yasam tarzi faktörleri, ilaçlar, hormonlar, yaslanma ve diger altta yatan sorunlar olabilir. 1

Saç Büyüme Döngüsü

Saç kilinin kendisi ölüdür; ancak onu üreten hücreler ya da kil folikülleri (kil kesecikleri) ölü degillerdir. Bu hücreler, keratin yapili saç tellerimizi 3 fazda üretirler:

1. Aktif büyüme fazi (anajen faz). Bu, 3-5 sene kadar sürer ve saçin yilda 15 santim kadar saç uzamasini saglar.
2. Gerileme dönemi (katajen faz): Saç uzamasinin durdugu 10 gün kadar süren bir süreçtir.
3. Dinlenme dönemi (telojen faz) ise 100 gün kadar sürer. Bu arada kil dökülür, kil üreten folikül 1- 3 ay dinlenir ve sonra yeniden kil üretimi baslar.2

Saç Büyüme Döngüsü, Saçlarim Neden Dökülür?

Kaynaklar:

1. Mayo Clinic. url: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/hair-loss/symptoms-causes/syc-20372926
2. The hair cycle. Laura Alonso, Elaine Fuchs Journal of Cell Science 2006 119: 391-393; doi: 10.1242/jcs.02793